Schrijfcoaching: leer sneller, beter en met meer plezier schrijven

 • Stel je het schrijven van artikelen, blogs of reports steeds uit?
 • Denk je van je eigen teksten: die kunnen wel wat sprankelender?
 • Moet je veel schrijven en vind je het lastig om uit het jargon te blijven?
 • Ben je uren per week aan het schrijven en zou dat van jou wel wat minder mogen?
 • Zou je willen dat mensen je tekst lezen en tegen je zeggen: wat een goed verhaal (en dat jouw tekst leidt tot extra leads en verkopen)!

Programma voor ondernemers

Schrijfcoaching voor ondernemers is voor jou als je eindelijk je verhaal goed op papier wil krijgen. Je begint met strategie en vervolgens creëer je alle belangrijke content voor jouw bedrijf:

 • Je website
 • Een langer artikel of e-book
 • Offertes
 • Nieuwsbrief
 • LinkedIN posts
 • En meer

Ik review alles voor je, zodat je binnen 6 weken volledig scherpe content hebt, terwijl je hebt geleerd om beter te schrijven.

Programma voor professionals

Schrijfcoaching is voor ambitieuze professionals die veel reports, belangrijke mails naar klanten en stakeholders, en blogs/artikelen moeten schrijven. Je bent advocaat, jurist, ingenieur, wetenschapper, beleidsmaker of consultant, en je wilt beter, sneller en slimmer schrijven.

Het coachingsprogramma duurt 6 weken. Elke week hebben we een call waarin ik essentiële vaardigheden met je deel om  beter te gaan schrijven. Vervolgens krijg je een worksheet met opdrachten. Je werkt met je eigen teksten, zodat jij het maximale uit het programma haalt.

Over Hannah

Als ik je mag coachen, krijg jij van mij alle gereedschappen en kennis die ik in de afgelopen jaren heb opgedaan. Ik studeerde journalistiek en literatuurwetenschap, werkte op de (eind)redactie van gerenommeerde kranten en tijdschriften als nrc.next en Elsevier. Daarna heb ik jaren gewerkt bij grote en kleine bedrijven als interim copywriter en communicatieadviseur, zoals bij ABN Amro, Coca-Cola Entreprises en het Openbaar Ministerie. Daarnaast ben ik een ervaren schrijftrainer en -coach.

Nu deel ik die kennis graag met jou, omdat ik zie dat veel mensen moeite hebben met schrijven. En dat gaat me aan het hart. Want je leven wordt echt veel leuker en makkelijker als je plezier krijgt in schrijven. Laat me je het voorbeeld geven van een fotograaf, die ik vroeg een kort stukje over zichzelf te schrijven. Hij aarzelde. ‘Tsja, ik sta niet voor niets achter de camera. Schrijven vind ik zo lastig.’ Hij hield niet van schrijven, want het kwam er altijd zo houterig uit. Na veel overreden, heeft hij het toch gedaan.

Dat leek me zo onhandig. Dat betekende dat hij elke keer wanneer hij een klant moest mailen, zweet in de handen kreeg. Dat hij altijd twijfelde over zijn woorden en zinnen. Het kost hem veel tijd, tijd die hij ook in zijn fotografie had kunnen steken.

Ook werk ik veel met juristen. Ze zijn getraind om taal complex te houden. Hun taal is in lijn met het wetboek. Ik help om je tekst zo te schrijven dat die aanspreekt én inhoudelijk klopt.

Wil je ook sneller, beter en met meer plezier schrijven? Laat me je helpen!

Dit is jouw resultaat:

 • Je houdt meer tijd over, doordat je sneller schrijft. De tijd die je over hebt, kun je aan andere dingen besteden. Ook kost het meelezers minder tijd. Tijd is geld, dus sneller schrijven levert je geld op.
 • Je ziet er niet tegenop als je iets op moet schrijven
 • Je wordt enthousiast van het resultaat dat op papier staat
 • Anderen complimenteren je met je stukken en je teksten leveren je nieuwe opdrachten op.

Dit leer je tijdens schrijfcoaching:

Hoe krijg je je gedachten op papier? Als ik vraag aan mensen wat ze lastig vinden aan schrijven, zeggen ze vaak: gewoon, beginnen. Dat lege computerscherm en dat lege vel, tja, die zijn zo leeg. Ze zijn bijna intimiderend. Hoe krijg je daar ooit een tekst op? Daar gaan we mee aan de slag.

Kernboodschap Stel nu dat je weinig tijd hebt. Wat zou dan de ene zin zijn die diegene tegen wie je het hebt moet onthouden? We beginnen met de belangrijkste boodschap. Als je een verhaal wilt vertellen, denk dan eerst na over die ene zin. En hou dat zo kort en bondig mogelijk. Zo maak je het voor jou en de lezer echt veel makkelijker.

Jouw publiek. Tenzij je een dagboek schrijft, schrijf je altijd voor een ander. Maar wie is die ander? Dit is heel heel belangrijk om over na te denken. Vaak zijn we zo bezig met het feit dat we iets op papier moeten krijgen, dat we vergeten hoe ons verhaal bij een ander overkomt.

De verhaallijn. De juiste structuur in je verhaal zorgt ervoor dat mensen hem makkelijk lezen. Zeker bij langere teksten is het goed om eerst de structuur te bepalen. Waar wil je precies over schrijven? En hoe zorg je nu het verhaal goed is opgebouwd? Zorg dat er een plot in zit!

Je schrijfstijl. Je schrijfstijl, specifieke woorden die je gebruikt, geven kleur aan je tekst. In het jargon noemen we dat tone of voice. Tone of voice betekent letterlijk ‘de toon van je stem’, kortom de manier waarop je communiceert. Ik help je die te gebruiken.

De verschillende kanalen. Mail, een tweet, een rapport: elk kanaal en elke vorm vraagt om een eigen schrijfwijze. Ik laat je zien hoe je steeds de juiste vorm vindt.

Opvallen & overtuigen. Een goed verhaal vertellen begint met een duidelijk idee. Maar hoe zorg je ervoor dat je vervolgens opvalt in die berg van content die iedereen over zich heen krijgt? Ik geef je daarvoor de tools.

En dan is er natuurlijk ook de spelling en grammatica… Veel mensen associëren spelling en grammatica met saai. Maar waarom eigenlijk? Vaak omdat het in de schoolbanken moest. Ik ga ervoor zorgen dat spellingsregels leuk voor je worden!    

Anna van Beek

Hannah heeft mij tijdens mijn promotietraject (medische biologie) gecoacht met schrijven. Wil ik papers publiceren of subsidie aanvragen, moet ik een goed verhaal hebben, maar dat vooral ook overtuigend brengen. En dat is precies waar wetenschappers het moeilijk hebben. We denken vaak dat “de data voor zich moeten spreken”, maar dit is niet genoeg. Hannah coacht me op een hele prettige manier door duidelijk te maken hoe ik de “unique selling points” van de data uitlicht, hoe ik de alinea’s en zinnen kan gebruiken om het verhaal op te bouwen, en hoe ik de tekst afstem op de lezer. Juist omdat ze niet bekend is met de wetenschappelijke inhoud, leer ik dingen die ik niet van mijn eigen begeleiders kan leren.

Anna van BeekPhD student bij Sanquin Research

Mijn aanbod

Persoonlijke schrijfcoaching

Wil jij overtuigender en helderder schrijven? Wil je zorgen dat je teksten echt goed gelezen worden? Wil je niet meer een blokkade voelen als je achter je scherm gaat zitten? In een persoonlijk traject van 6 weken ga ik je intensief coachen. Ik geef je persoonlijk feedback op je werk en waardevol advies waardoor jij veel beter gaat schrijven.

Inclusief:

 • Elke week een persoonlijke, 1-op-1 skype call.
 • Elke week een worksheet met theorie en opdrachten.
 • Elke week persoonlijk feedback op jouw teksten. Met tips en tricks.

Wil jij ook goed leren schrijven? Vraag nu een persoonlijk gesprek aan.

In een gesprek van 30 minuten geef ik je gratis en geheel vrijblijvend advies over jouw situatie.

© Hannah Jansen