De Q-strategie: zo schrijf je een verhaal dat werkt

Vind je het lastig om een prettige structuur te vinden voor je verhaal? Probeer dan de Q-strategie. Zie het beeld hieronder.

Dit is hoe die werkt aan de hand van een voorbeeld:

1. Begin midden onder aan de Q en vertel vrij uitgebreid je verhaal. Zo vertelde ik ooit een verhaal over mijn zoektocht naar een nieuwe tandarts. Ik kwam uit bij iemand die ruim de tijd nam om kennis te maken.

2. Pas als je rond 80-90 % van je verhaal zit, geef je duiding: waarom vertel je dit eigenlijk? Als je zakelijk post, grijp je hier terug op duiding vanuit je vak. Ik legde hier uit dat de tandarts hier zijn kernwaarden – namelijk echte aandacht – heel zichtbaar maakte en ‘doorleefde’, en dat dit de beste strategie is.

3. Vervolgens grijp je terug naar het verhaal en maak je het ‘rond’. Ik vertelde in mijn verhaal dat zijn rekening dan wel hoog was, maar dat ik altijd naar hem terug zal gaan.

Deze structuur werkt heel goed voor verhalen. Wil je een betoog houden? Dan volg je de Q precies andersom. Je vertelt kort een verhaal en geeft al vrij snel duiding, om daarna uitgebreid je argumenten te geven.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *